Οι Οινούσσες Τόπος καταγωγής του εθνικού ευεργέτη Ιωάννη Διαμαντή Πατέρα και της οικογένειας Διαμαντή και Καλλιόπης Πατέρα, είναι ένα νησί του Αιγαίου πασίγνωστο για τη μεγάλη ναυτική παράδοση και τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη διεθνή ναυτική σκηνή. Ρόλο που κρατά μέχρι σήμερα προσφέροντας υποδομές που καλύπτουν όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες: Συγκρότημα Εκπαιδευτηρίων Οινουσσών
Ανεγέρθηκε με δαπάνες των παιδιών της Οικογενείας Διαμαντή και Καλλιόπης Πατέρα
Γήπεδο ποδοσφαίρου Οινουσσών
Δωρεά Ιωάννη Λαιμού.
Πρότυπο Μαθητικό Οικοτροφείο Οινουσσών
Ανεγέρθηκε με δαπάνες των παιδιών της Οικογενείας Διαμαντή και Καλλιόπης Πατέρα.
Κτίριο Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Οινουσσών
Αναγέρθηκε με δαπάνη του Συνδέσμου Ναυτιλίας και Παιδείας Οινουσσών.
Επιπλέον είναι ένας ειδυλλιακός τόπος διακοπών με μαγευτικές παραλίες, γραφικό οικισμό, και άλλα αξιοθέατα Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Οινουσσών Ο καθεδρικός ναός του νησιού, αφιερωμένος στον προστάτη των ναυτικών Άγιο Νικόλαο. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ Η σχέση με τη θάλασσα και η προσφορά των Οινουσσών στην Ελληνική και Διεθνή Ναυτιλία, αποτυπώνεται σε καλαίσθητα έργα που συναντά ο επισκέπτης στον περίπατό του. Ναυτικό Μουσείο Ανεγέρθηκε το 1991 με πρωτοβουλία και δαπάνη του Νικολάου Σπύρου Λαιμού. Λειτουργεί με τη σημερινή του μορφή από το 1991 παρέχοντας στον επισκέπτη μια σαφή εικόνα της μεγάλης ναυτικής παράδοσης του ακριτικού νησιού. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Θεμελιώθηκε την 25η Μαρτίου 1962 και εγκαινιάσθηκε την 10η Αυγούστου 1965. Κτήτορές του είναι το ζεύγος γόνων των ναυτικών οικογενειών Διαμαντή Ιωάννη Πατέρα και Δημητρίου Αντ. Λαιμού καταγομένων από τις Οινούσσες. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Η κατασκευή του άρχισε το 1924 και ολοκληρώθηκε με την κατασκευή του καμπαναριού το 1952.

Για την οικοδόμησή του χρησιμοποιήθηκαν πολύτιμα υλικά του τόπου μεταξύ των οποίων και τα μάρμαρα που μεταφέρθηκαν από το «Μάρμαρο», έναν όρμο στα ανατολικά των Οινουσσών όπου φημολογείται ότι υπήρχε αρχαίος ναός.

Φιλοτεχνήθηκε από Χιώτες αγιογράφους ενώ οι κινητές του εικόνες προέρχονται κυρίως από τάματα καραβοκύρηδων και εφοπλιστικών οικογενειών.

Επιστροφή στo Video

Ο επισκέπτης του παίρνει μια σαφή εικόνα της μεγάλης ναυτικής παράδοσης του ακριτικού νησιού.

Εκτίθενται στον κυρίως εκθεσιακό χώρο 22 πίνακες του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου Αριστείδη Γλύκα.

Επίσης εκτίθενται μισομόντελα ατμόπλοιων των αρχών του 19ου αιώνα και άλλα αξιόλογα ναυτικά αντικείμενα όπως ο Φάρος του 1864, εξάντες, διόπτρες κτλ.

Στην αίθουσα Αντωνίου Λαιμού μπορεί κανείς να θαυμάσει μια σπάνια ανά τον κόσμο συλλογή από πολύτιμα μοντέλα άλλων Γάλλων αιχμαλώτων των Ναπολεόντειων Πολέμων.

Τα μοντέλα αυτά από ελεφαντόδοντο (φίλντισι, έβενο, κέρατα)φιλοτεχνήθηκαν στα κάτεργα της Αγγλίας από τους παραπάνω αιχμαλώτους.

Επιστροφή στo Video

Ο μακαριστός πατήρ Ξενοφών, κατά κόσμον Πανάγος, υιός του Διαμαντή Ιωάννη Πατέρα, μετά τις εγκύκλιες σπουδές του ακολούθησε το ναυτικό επάγγελμα. Στην αρχή ναύτης και στη συνέχεια καπετάνιος.

Εργάσθηκε ως καπετάνιος μέχρι το 1939 οπότε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα την 3η Οκτωβρίου 1939 το ατμόπλοιο ״ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ״ στο οποίο υπηρετούσε ως πλοίαρχο τορπιλίσθηκε από τους Γερμανούς και διασώθηκε μαζί με όλο το πλήρωμά του.

Η μακαριστή Μαρία Μυρτιδιώτισσα μοναχή, πρώτη καθηγουμένη της Μονής, θυγατέρα του Δημητρίου Αντ. Λαιμού και σύζυγος του Πανάγου Πατέρα από το 1931.

Η αγιογράφηση του Καθολικού της Ιεράς Μονής είναι έργο του μακαριστού αγιογράφου Φώτη Κόντογλου.

Η Μονή από την ίδρυσή της ακολουθεί το πάτριο (παλαιό) εορτολόγιο και το τυπικό του Αγίου Σάββα και εορτάζει δύο φορές το χρόνο, την 25η Μαρτίου τον Ευαγγελισμό και την 15η Αυγούστου την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Οι αδελφές ασχολούνται με διάφορα διακονήματα, κυρίως δε με αγιογραφία, χρυσοκέντημα ιερών εικόνων, πλεκτική και ιερορραπτική.

Επιστροφή στo Video